آماده سازی سالن پرورش
در مراحل اول باید کلیه ی اماکن و قسمت های پرورش (شامل دیوارها، سقف، کف بستر، اتصالات و کلیه ی لوازم موجود در سالن) را تمیز و ضد عفونی کرد. بهترین روش شست و شوی این قسمت ها استفاده از فشار آب می باشد که برای تمیز کردن گرد و خاک موجود روی وسایل و ساختمان ها، مواد فاضلابی و … بسیار مناسب است. در صورتی که فشار آب لوله پایین است می توان از دستگاه سمپاش برای شست و شو استفاده کرد. باید کلیه لوازم به بیرون از سالن انتقال داده شده، پس از شستن با آب و تمیز شدن آن ها ، با یک ماده ی مناسب ضد عفونی شده و سپس در فضای آزاد و در معرض نور خورشید قرار داده شوند. کلیه قسمت ها سالن بعد از شست و شو با ماده مناسب ضد عفونی می شوند.
آماده سازی بستر
پوشال کف
برای جذب رطوبت از یک پوشال مناسب در کف بستر استفاده می شود. نباید از پوشال هایی که در دوره قبل استفاده شده در دوره بعد نیز استفاده کرد. مواد تشکیل دهنده پوشال نباید خاک اره و یا تراشه های زبر چوب باشد. این مواد محیطی مناسب برای رشد قارچ ها بوده و علاوه بر آن از طریق گرد و غباری که در محیط ایجاد می کنند باعث بروز مشکلات تنفسی در جوجه ها می شوند. همچنین جوجه معمولا تراشه چوب را می خورند که برای آن ها مضرر است. بهترین ماده برای پوشال شن ریزه ها و یا تراشه های درخت کاج است که در اغلب نقاط دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین می توان از روزنامه باطله که در ایران رایج ترین پوشش کف می باشد استفاده نمود. بعد از ریختن پوشال در داخل سالن باید کلیه لوازم پرورشی از قبیل دان خوری ها، آب خوری ها، رشته های لامپ یا مادر مصنوعی و … را در داخل سالن قرار داد سپس 72 ساعت قبل از ورود جوجه ها به سالن آن ها را با گاز فرمالدئید و پرمنگنات ضد عفونی نمود. ترکیب 20 گرم پرمنگنات پتاسیم با 40 سی سی فرمالدئید و 40 سی سی آب به ازای هر متر مربع بهترین نتیجه را می دهد. گاز فرمالدئید در محیط های خشک تاثیر چندانی ندارد و باید قبل از فرآیند گاز دادن محیط را قدری مرطوب کرد. 48 ساعت بعد از گاز دادن، کلیه ی پنجره ها باز شده و فن ها روشن می شود تا گاز باقی مانده از سالن خارج شود.
گرم کردن سالن
درجه حرارت مطلوب جوجه بلدرچین ها در چند روز اول پرورش 37-36 درجه ی سانتی گراد است. به ازای گذشت هر هفته 2 الی 2/5 درجه سانتی گراد از دمای محیط کاسته می شود تا در نهایت دمای سالن به 25-24 درجه سانتی گراد برسد. وسایل گرمایشی 24 ساعت قبل ورود جوجه باید فعال شوند تا قبل از ورود جوجه سالن به دمای مطلوب 37 درجه برسد.
هفته | درجه حرارت (سانتی گراد) |
1 | 37-35 |
2 | 35 |
3 | 32/2 |
4 | 29/4 |
5 | 26/6 |
6 به بعد | 24-23 |
جهت اطمینان بیشتر باید در سالن مادر مصنوعی به تعداد کافی نصب گردد تا در صورت بروز هر گونه مشکلی برای هیتر ها کاهش دما تا حدود توسط مادر های مصنوعی جبران و استرس دمایی کمتری به جوجه ها وارد شود. درجه حرارت سالن در لبه ی بالایی مادر مصنوعی و همچنین فاصله 2 تا 2/5 سانتی متری از سطح زمین اندازه گیری می شود.